Kirjaudu:


Valitse kaupunki

Haluatko sykettä elämään?

Rekisteröidy tästä!

Viikon liikuntapoiminnot – syksy 2016

Kirjoitettu: 12.9.2016 23:25


SYKETTÄ on täyden palvelun liikuttaja: emme tyydy vain tarjoamaan liikuntatunteja ja -tiloja, vaan käymme myös itse testaamassa niitä. Dream Teamin jäsenet kokeilevat viikoittain sekä uutuuksia että vanhoja klassikoita. Tutustu tärppeihin ja käy testaamassa!


Viikko 49: Vesijumppa – Perjantai 7:00 @ Niiralan uimahalli


Tsibab-ba-duida, osaat sä uida, pysyt sä pinnalla, napakiven päällä, pum!

Esaa hymyilyttää heti aamusta

Perjantain aamuseiskan vesijumpassa ei uimataidolla onneksi olemerkitystä. Sportti-Esan vesijumppa on mitä mahtavin aloitus päivälle. Jumppa sopii kaikille ja tahdin sekä tehon voi jokainen määritellä itse. Jos olo on heti aamusta kovin uninen, voi jumppaaja herätellä kehoa hitailla ja lempeillä liikkeillä. Jos taas olo on jo heti aamusta kuin vesipedolla, voi jumpan tehdä aivan niin täysillä kuin vaan räpylät antavat myöten.

Sportti-Esa pitää huolen siitä, että tekniikka on kunnossa, jolloin vesijumpasta saa parhaan mahdollisen hyödyn irti. Tekniikkaan onkin hyvä hieman kiinnittää huomiota, koska vesijumpassa haastavaa on jo hallita omaa kehoaan ja liikkeitään. Kehonhallintaan tulee näin aivan uusia ulottuvuuksia, jolloin hyvät neuvot parhaan asennon ja liikeratojen ylläpitoon ovat tärkeitä. Esan ohjelma on kokonaisvaltaisuudessaan tehokas. Kaikki lihakset pääsevät ahertamaan erikseen ja jokaisessa liikkeessä täytyy myös huomioida kehon kokonaisvaltainen työskentely. Vesi toimii tehokkaana vastuksena, onhan vesi tuhat kertaa tiheämpää kuin ilma!

DT-Ellistä löysin aamuvirkun jumppakaverin!

Jos vain on aamusta vähän ylimääräistä aikaa, niin lämmin sauna kruunaa jumpan rentouttaen kovasti työskennelleet lihakset. Ja ettei treenin ja aamusaunan kombo lötkistäisi oloa täysin veteläksi, voi Niiralan uimahallissa hypätä kaiken kukkuraksi vielä jääkylmään veteen virkistykseksi. Kyllä lähtee päivä käyntiin!

Ihanaa joulun odotusta!

Terkuin Jenni

 

 

 


Viikko 48: Kehonpainotreeni – Tiistai 16:00 @ Opistotie


Paula valtasi viikkopoiminnon ja esittelee oman tiistaisen kehonpainotreeninsä! Vielä ehtii kerran mukaan ennen joululomaa! Be there or be… elsewhere?

Tukka silmillä kevään liikuntailtapäivässä! Nykyään menee jo hiukset letille 🙂

Onko kehonpainoharjoittelu tuttua kauraa vai onko vielä jäänyt kokeilematta? Miun kehonpainotunnit tiistaisin klo 16:00 on hyvä paikka aloittaa! Kehonpainotreeni saattaa ohjaajasta riippuen olla jopa akrobaattista, mutta itse vedän ihan suoraviivaista lihaskuntoa sekä sykettä nostavaa kestävyystreeniä – kun turhat kikkailut jätetään pois, voi oman tasonsa mukaan joko treenailla tekniikat kuntoon tai vetää ihan täysillä. (Tunnustan, että en myöskään itse osaa mitään akrobaattisia temppuja, joten perusliikkeillä mennään! :D)

Kehonpainotreeni alkaa liikkuvalla alkulämmittelyllä, jossa tehdään muun muassa erilaisia eläinliikkeitä, hölkkäillään, availlaan liikeratoja tai vaikka leikitään olkapää- ja reisihippaa. Alkulämmittelyn aikana saa jo kivan hien pintaan ja syke alkaa nousta! Sen jälkeen on helpompi edetä varsinaiseen treeniin. Treeni tehdään omalla paikalla eikä tunti sisällä askelsarjoja. Usein teemme tunnin aikana 10 erilaista liikettä joko yhteen putkeen tai kahtena eri patterina. Treenin liikkeet eivät ole koskaan samat peräkkäisillä kerroilla, eli joka treenissä toivon mukaan on joku uusi oma suosikkiliike mukana! 🙂 Liikkeinä on vaihtelevasti erilaisia kyykkyjä, punnerruksia, hyppyjä ja keskivartaloliikkeitä. Lihaskuntoliikkeet ja sykkeen nostatukset vaihtelevat, joten sykkeet pysyvät kierroksen aikana mukavasti ylhäällä. Yhtä liikettä tehdään noin 50 sekuntia ja rundeja vedetään yleensä kolme. Vikalla kierroksella saattaa olla luvassa liikkeisiin uusia jippoja ja haastavampia vaihtoehtoja.

Vaikka olisit ihan ryhmäliikuntaummikko, niin miun tunteja ei tarvii ujostella. Ei haittaa yhtään mitään, vaikka joku liike olisi vaikea tai et jaksaisi tehdä täysillä koko aikaa. Keksin mielelläni vaihtoehtoisia liikkeitä, että kaikki saavat varmasti mukavan treenikokemuksen. Olit sitten aloittelija tai edistyneempi treenaaja, niin kipin kapin vuoden vikaan kehonpainotreeniin mukaan! Odotan näkeväni siut tiistaina klo 16 Opistotien salin lohkossa 1! 😉

ohjaaja Paula


Viikko 47: Lämpöpilates – Lauantai 12:00 @ Element Studio


Aurinkoinen lauantaiaamu houkutteli Dream Teamin Ellin liikkumaan. Elli kävi testaamassa lämpöpilatesta, josta ei etukäteen tiennyt oikeastaan muuta kuin että kaverien mukaan se on kuin joogaa mutta kivempaa ja että siellä on kuuma. Yllätys oli kuitenkin positiivinen: Tunnin jälkeen ihanan rento keho ja hikoilun tuottamat endorfiinit saivat hymyn kasvoille!

Lauantaiaamu ja pitkästä aikaa aurinko kävi tervehtimässä hetken aikaa. Aamufiilis oli aurinkoinen ja levännyt, siispä pitkän aamun saattelemana lähdin testaamaan lämpöpilates-tuntia Element Studiolle. Olen aikaisemmin käynyt vain joogaamassa, eikä minulla ollut minkäänlaista kokemusta pilates-tunnin sisällöstä.  Kaverit ovat kertoneet, että se muistuttaa joogaa, mutta olisi kuulemma kivempaa. Myös sana lämpö kutkutteli. Ollaanko me jossain saunassa? Miten tämä lämpö toteutuu, kun ollaan kuitenkin ehkä jumppasalissa? Varaanko kanisterin vettä nestehukan varalta? Paras oli vain lähteäkokeilemaan ja ottaa itse selvää tästä mysteeristä.

Varasin mukaan juomapullon ja hikipyyhkeen niin kuin tuntikuvauksessa neuvottiin. Paikalla olin noin kymmentä vaille 12, sillä ulko-ovet eivät ole auki ja ne tullaan sykkeen tyypeille kassalta siihen aikaan aukaisemaan. Element Studio sijaitsee kaupunginkirjastoa vastapäätä, ja olin aikaisemmin käynyt Dream Teamin kanssa käynyt siellä (tosin samassa paikaa sijaitsevan kuntokeskus HUIPUn tiloissa) parikehonpainotreenissä, joten paikkana se oli minulle tuttu. Kuitenkin pukkareilta en oikein osannut suunnistaa lämpöpilates-saliin. Eksyin ja palasin takaisin kassalle pyytämään apua, josta ohjaajamme neuvoi minut oikeaan paikkaan.

Heti saliin astuttua vastassa oli rauhaisa ja lämmin tunnelma. Lämpöaalto suorastaan hyökyi vartalon läpi ja ensimmäinen ajatus oli, että mitenhän pärjään, kun jo seistessä tuli hiki… Lämpöön kuitenkin tottui nopeasti. Pilateksessa käytimme pilatespötkylää kaverina. Pötkylä muistuttaa foamrolleria, mutta siinä ei ole nystyjä vaan se on sileäpintainen. Pienen alkulämmittelyn jälkeen siirryimme tekemään liikkeitä. Vaikeinta liikkeissä minulle oli hengittäminen ja kehon pitäminen oikeissa kulmissa tarvittavan kauan. Ohjaaja kuitenkin neuvoi koko ajan ja kävi säätämässä liikkeitä, mikäli ne eivät olleet ihan kohdallaan. Tunti vilahti ohi todella nopeasti ja tunnin aikana keho rentoutui kokonaan.

Tunnin aikana sai tyhjennettyä oman mielensä viikon asioista ja lämmössä oli mukava tehdä ohjattuja liikkeitä. Lauantaipäivälle juuri sopiva aktiviteetti! Suosittelen testaamaan :)!

-Elli


Viikko 46: Hot Yoga – Perjantai ja sunnuntai 15:30 @ Hot Yoga Kuopio


Kaipaatko lämpöä keskelle kylmää marraskuuta? Kuumajoogassa sitä piisaa! Dream Teamin Sanna on käynyt kokeilemassa perjantain Hot Yoga -tuntia nyt muutaman kerran ja havainnut sen mainioksi tavaksi aloittaa viikonloppu.


Mitä, miten, missä?


Hot Jooga on lämpimässä, n. 35-40 asteisessa huoneessa harjoitettavaa joogaa. SYKETTÄ Hot jooga -tunnit ovat Kuopion ainoalla Hot jooga -studiolla, Hot yoga Kuopiolla. Tunnilla harjoitetaan Bikram joogaa (älä välitä, minäkään en ymmärrä näiden eri joogatyyppien päälle), ja harjoittelusarjaan kuuluu 26 jooga-asentoa ja kaksi hengitysharjoitusta. Harjoittelun sanotaan esimerkiksi parantavan voimaa, kestävyyttä, notkeutta, tasapainoa ja keskittymiskykyä (Lähde: Hot Yoga Kuopio).

Yksi Hot joogatunti kestää aina 90 minuuttia, ja korkeasta harjoittelulämpötilasta johtuen tunnille täytyy hieman valmistautua. Tunnille olisi hyvä saapua tyhjällä vatsalla (edellisestä ruokailusta vähintään pari tuntia) ja tunnin aikana ei nautita vettä, joten riittävään nesteytykseen ja energiatasoon täytyy kiinnittää huomiota koko päivän ajan. Tästä ei kuitenkaan kannata ottaa mitään elämää suurempaa stressiä, järjetön vesitankkaus aiheuttaa ainakin minulla pelkkää vessassa ravaamista, joten maalaisjärjellä ja oman kropan tunnustelulla pärjää pitkälle 🙂 Tarkempia ohjeita ennen tunnille tuloa voi lukea Hot yoga Kuopion sivuilta.


Mikä fiilis?


Joogasalin ovelta napattu kuva. Joogasali halutaan pitää hiljaisena ja rauhallisena tilana, joten vaihda kuulumiset kaverin kanssa ulkopuolella ja saliin saapuessasi käy rauhassa pitkällesi odottamaan tuntia.

Fiilikset ensimmäisen Hot jooga -kerran jälkeen olivat vähän ristiriitaiset. En ole mikään varsinainen joogaharrastaja, enkä varsinkaan mikään notkea ihminen. Niinpä kaikki asennot tuntuvat vähän haastavilta, osa suorastaan mahdottomilta. Toisaalta lämpö notkistaa lihaksia, joten ulottuvuus tuntui vähän paremmalta kuin ”normijoogassa”. Tunnin haasteellisuus onnistui ärsyttämään myös sitä kuuluisaa suomalaista sisuhermoa, minä perhana haluan onnistua tässä! – Mikä varmaan kertoo lähinnä siitä, että pääkopalla on vielä pitkä matka sisäiseen rauhaan ja meditatiiviseen tilaan 😀

Niistä vähistä joogatunneista joita minä olen kokeillut, Hot jooga on ehdottomasti raskain. Varsinaisia taukoja ei pidetä, joten ei kannata säikähtää, jos varsinkin aluksi tuntuu, ettei jaksa tai osaa. Jokainen tekee niin hyvin kuin kykenee, ja voit jättää asentoja välistä ja istua rauhassa aloillesi, jos tulee huono olo!  Hiki todellakin virtaa, joten suosittelen meikkaavia ihmisiä pesemään kasvot ennen tunnille menoa.

Kuten liikunnassa usein, tunninjälkeinen olotila on Hot joogassakin parasta. Lihakset tuntuvat vetreiltä ja jotenkin rentoutuneilta. Ja vaikka oma tekeminen tuntuu tunnilla välillä epätoivoiselta huojumiselta, jotain hyötyä harjoittelusta selvästikin on, sillä heti ensimmäisellä kerralla minua pari päivää vaivannut jännityspäänsärky jäi joogasaliin. Se jos mikä riitti minulla syyksi tulla tunnille toisen ja kolmannenkin kerran!

-Sanna

Bikram joogan asennot eli joogakielellä ”asanat”. Lähde: http://nysocialagenda.com/bikram-yoga-its-getting-hot-in-here/


Viikko 45: KuntoCross – Tiistai 18:00 @ Studentia


Dream teamin Anu palasi parin viikon tauon jälkeen liikunnan pariin aloittaen KuntoCross-tunnilla.

Onko sinun syksyn aloituksesi ollut tiukka? Et ole ehkä kerennyt liikkumaan niin paljoa kuin olisit halunnut ja viikot ovat jotenkin vain hujahtaneet huomaamatta ohi? Tekevätkö pimenevät päivät mielestäsi alakuloisen? Tai onko kenties takaraivossasi herännyt idea paremman kunnon metsästyksestä? Jos vastasit johonkin edellä mainituista kysymyksistä kyllä, Sykkeen KuntoCross-tunti on juuri sopiva sinulle.

Itselläni on ollut liikkatunneista, pilates-tunteja lukuun ottamatta, parin viikon tauko. Päätin antaa itselleni luvan olla kunnolla lomalla, myös liikunnasta. Päädyin palaamaan sorvin ääreen KuntoCross-tunnin avulla, koska ajattelin sen voivan olla säpäkkä lähtö uudelle kunnonkohotusbuumilleni.

KuntoCross-tunti alkoi kevyellä lämmittelyllä, jossa kävimme läpi kehon isoimpia lihasryhmiä. Tämän jälkeen jatkoimme sujuvasti lihaskuntoharjoituksiin, jotka tehtiin kehon omaa painoa hyväksikäyttäen. Täytyy tässä välissä tunnustaa, että olen tottunut treenaamaan naama punaisena hehkuen ja soija valuen, joten tunnilla mietin rauhalliseen tahtiin tehdessämme, että mahtaakohan tämä jälkeenpäin tuntua yhtikäs missään. Ilokseni sain kokea positiivista lihasjumia heti seuraavana päivänä, joten rauhallisesta tahdista huolimatta hyvin sain tuntumaa, vaikkei meno olikin rauhallisempaa kuin olin aluksi ajatellut.

Monipuolisten ja kehon liikkuvuutta ja tasapainoa haastavien lihaskuntoliikkeiden jälkeen pidimme vielä rauhallisen ja palauttavan kehonhuoltovartin, joka oli mielestäni positiivinen yllätys, sillä usein tunneilla pienille palauttaville liikkeille on varattu korkeintaan viisi minuuttia. Vartti myös mukavasti rauhoitti pois päivän kiireistä ja orientoi illan kevyisiin askareisiin. Loppuverryttelyjä tehdessä koin (entisenä tanssijana) pienen shokin siitä, kuinka jäykäksi olin itseni päästänyt. (Siitä heräsikin idea SYKETTÄ Rautakanki-haasteesta, josta myöhemmin blogissa lisää… So stay tuned! 😉 )

Mielestäni KuntoCross-tunti sopii mainiosti niin liikuntaharrastusta aloittaville kuin myös jo hyvän peruskunnon omaaville. Tälle tunnille on mukava tulla vaikka isommallakin porukalla, sillä tunnille on varattu Studentian liikuntasalista kaksi lohkoa. Ota kaveri mukaan ja tulkaa yhdessä kokeilemaan Studentian tiistaipäivän viimeistä SYKETTÄ-tuntia klo 18 alkaen!

-Anu


Viikko 44: RVP – Perjantai 15:00 @ Studentia


Lantionnosto on pakaraliikkeiden klassikko

RVP, tuo mystinen kirjainyhdistelmä liikuntakalenterissa. Mitä se tarkoittaa? RVP eli reisi-vatsa-peppu on ollut jumppatuntien vakiokalustoa jo vuosikymmeniä, mutta Sykkeen RVP:ssä unohdetaan aerobic-kuviot ja treenataan ihan hiki hatussa. Dream Teamin Jenni kävi testaamassa, mitä tehotunniksi merkitty RVP pitää sisällään.

Tämän tunnin myötä on mahtava tassutella kohti viikonloppua, joskin ehkä hieman tutisevin jaloin… Reisi-peppu-vatsa-jumpassa keskitytään keski- ja alavartalotreeniin omaa kehonpainoa hyödyntäen. Tunnilla keskitytään ensin alavartalon lihasten työskentelyyn ja ainakin omassa pepussa tuntui mahtava polte treenin ajan. Myös keskivartalon lihakset pääsevät treeniin mukaan monipuolisten vatsa- ja selkälihaksiin kohdistuvien liikkeiden ansiosta. Varoituksen sananen lienee kuitenkin paikallaan, koska sunnuntaina tutinat vatsassa olivat niin mahtavat, että erityisesti nauramista oli ihan oikeasti pakko pidätellä. Osui ja upposi.

Erilaisten kyykkyvariaatioiden ja eristävien liikkeiden lisäksi tunnilla päästään tekemään hiit- eli intervallitreeniä, eli syke ei tällä tunnilla pääse laskemaan ja hikitakuu on melko varmasti taattu. Hiit-osioissa on erilaisia hyppyjä, joita voi tarvittaessa varioida oman kuntotason ja fiiliksen mukaan

Jumppa sopii kaikentasoisille liikkujille, koska liikkeet ovat kokonaisvaltaisia ja helppoja oppia. Askelsarjoja ei ole ja liikkeet voi tehdä omaan tahtiin, joten jokainen pystyy haastamaan itsensä omien tuntemustensa mukaan. Tunti sopii myös hyvin sulle, jos etsit vielä omaa kyykkytekniikkaa tai vinkkejä saada vatsalihakset kunnolla töihin!

Tule mukaan perjantain reisi-peppu-vatsa-jumppaan. Tunti on mahtavan energinen ja reipas ja loistava tapa aloittaa viikonloppu 🙂

Kurkkaa tunnin meininkiä, menossa staattiset kyykyt. Hyvin polttelee!


Kävin itse asiassa tuntia kokeilemassa myös siitä syystä, että Paulan harjoitteluaikataulujen sotkettua kuvioita minä hyppäänkin tunnin ruoriin loppuvuodeksi – nähdään siis perjantaina! 😉

-Jenni


Viikko 43: Abs & booty – Keskiviikko 18:00 @ Opistotie


Keskiviikkoisin Opistotiellä pidettävä Abs&Booty –tunti pisti Sannalla heti ensimmäisenä silmään kun syksyn liikuntakalenteri julkaistiin: Tuota ainakin pitää kokeilla! Hirveän harvoin on aikaa keskittyä vain pariin lihasryhmään, ja ketäpä nyt ei 2010 –luvulla vatsa ja peppu kiinnostaisi?


Mitä tapahtuu?


Ennakkoluuloni oli, että kyseessä olisi joku ”Nyt tehdään kolmesataa kyykkyä ja sata istumaannousua, aikaa viisi minuuttia!”–rääkki, jonka jälkeen ei pääse viikkoon ylös sängystä. Niinpä tunnin rauhallinen tempo ja tekniikkapainotteisuus tuli yllätyksenä. Tämä ei ollut kuitenkaan huono asia, sillä itse en yleensä saa pakaraliikkeitä tuntumaan siellä missä pitäisi. Ehkä tällainen rauhallisempi tahti ja tiukka keskittyminen auttaisi?

Tunti alkoi pienellä lämmittelyllä ja lihasten herättelyllä, tehtiin muutamia kyykkyjä ja kiertoja. Tämän jälkeen ruvettiin hommiin. Tekniikkaan ja pakaroiden ajatteluun kiinnitettiin heti alusta lähtien paljon huomiota: peffaa piti muistaa jännittää aina kuin mahdollista. Minulta se ainakin meinasi unohtua jatkuvasti, mutta ohjaaja Henna muistutteli asiasta onneksi usein!

Koska mielenkiinnon kohteena ovat pakarat ja vatsa, tunnilla tehdään luonnollisesti paljon kyykkyjä ja monille tuttuja vatsalihasliikkeitä: ylävartalon kiertoja, jalkojen nostoja selinmakuulla jne. Tunti aloitettiin pakaraliikkeistä, edeten karkeasti isompiin lihasryhmiin käyvistä liikkeistä eristyneempiin liikkeisiin ja pienempiin lihaksiin. Liikkeitä tehtiin sekä seisten että matolla, ja kutakin liikettä tehtiin aina kaksi parinkymmenen liikkeen sarjaa. Vatsalihasliikkeet tehtiin viimeiseksi.


Mitkä fiilikset?


Tosi jees! Tällä tunnilla tuntui, että ehkä niiden pakaralihasten löytymisessäkin on vielä toivoa. Liikkeet olivat helppoja, joten tekniikkaan pystyi keskittymään ja panostamaan kunnolla. Hyvin selkeä ja suoraviivainen tunti: nyt reenataan mahaa ja pyllyä! Kokonaisvaltaisemmissa jumpissa näihin alueisiin ei ole luonnollisesti ylen määrin aikaa, mutta Abs&Bootyssa niitä pääsee treenaamaan koko tunnin. Tykkään 🙂

-Sanna


Viikko 41: Kehonhuoltoa rautakangille – Keskiviikko 18:15 @ Snellmania


Tällaista välinettäkin tunnilla testailtiin

Näin naisena hävettää myöntää, että notkeus ei todellakaan kuuluvahvuuksiini ja tämän toimii liian usein tekosyynä jättää venyttely kokonaan väliin. Niinpä tämä tunti tuleekin itselleni erittäin tarpeeseen ja on mukavaa myös saada ”vertaistukea” muilta samoin tuntevilta. Omaa venymättömyyttä ei siis tarvitse häpeillä! Kehonhuolto on toki paljon muutakin kuin venyttelyä ja parantaa oloa kokonaisvaltaisesti notkeuden parantumisen lisäksi.

Esimerkiksi selkä jumiutuu herkästi jatkuvasta istumatyöstä ja aiheuttaa ongelmia. Muun muassa tähän vaivaan löytyy tunnilla liikkuvuusharjoitteita. Jokaiselle tunnille on valittu tietty kehon osa-alue, johon keskitytään. Esimerkiksi tunnilla jolla minä kävin keskityttiin alavartaloon.

Liikesarjoihin sai välillä käyttää kunnolla keskittymiskykyään ja koordinaatiokykyä tuli varmasti myös kehitettyä. Aivan pelkkää rentoutusta tunti ei ole, vaan hienkin kyllä saa pintaan. Esimerkiksi lonkkien liikkuvuutta parantava liskokävely on yllättävän rankkaa. Kehonhuoltoon löytyy myös monenlaisia välineitä. Näiden käyttöä opetellaan tunnilla myös.

Tunnilla ei tarvitse kenkiä ja alusta on pehmeä tatami. Venyttelyä silmälläpitäen vaatteiden kannattaa olla joustavat ja ulokkeettomat (esim. vetoketjut), jottei tule painaumia. Paikka löytyy kulkemalla Snellmanian pääoven jälkeen ensimmäiset rappuset vasemmalla ylös ja käytävän päähän. Venyttely ja muu kehonhuolto olisi tärkeää ottaa säännölliseksi liikuntarutiiniksi ja sitä tämä tunti edesauttaa erittäin hyvin. Minkäköhänlaisia akrobaatteja osallistujista lukukauden päätteeksi paljastuukaan 😉

-Nina


Viikko 40: ÄIJÄTREENI – Tiistai 16:00 @ Studentia


Dream Teamin Niko ja Tahvo kävivät tarkistamassa, mitä tapahtuu Sykkeen syksyn uutuudessa Äijätreenissä. Soiko hevi, nouseeko penkistä ykkösmaksimit, vai mistä on oikein kyse?


Tahvo: Hiki virtaa ja käsivarret pumppiin


Kävimme DT-Nikon kanssa kokeilemassa miltä tuntuu hikoilla SYKETTÄ-äijätreenien merkeissä. Emme kumpikaan osanneet odottaa mitä tuleman pitää, sillä äijätreenit-nimi ei kertonut kovinkaan paljoa. Vertailisimmeko kenties penkkituloksiamme Rammsteinin pauhatessa täysillä vai kiskoisimmeko maastavedosta maksimipainoja toisten karjuessa tsemppaavasti taustalla? Ei sentään. Kyseessä oli enemmänkin ryhmäliikuntatunti, jossa kiinnitettiin huomiota erityisesti liikkuvuusharjoitteisiin ja oikeaoppisiin tekniikoihin. Äijätreenit nimenä viittasi pikemminkin siihen, että tunnille halutaan kannustaa mukaan myös miespuolisia liikkujia, ilman pelkoa siitä, että olisi tunnin ainoa mies. Toki treeneihin sisältyi hieman itseironian sävyttämää äijämäistä kaverin tsemppaamista ja ylävitosten heittelyä, jotka aiheuttivat naurahduksia hengästyneissä liikkujissa.

Fiilis oli siis kohdillaan kun opettelimme esimerkiksi käyttämään athletic laddereita apuna treenaamisessa. Tärkeässä osassa treenejä toimivat kahvakuulat, joita käytimme monipuolisesti ja opettelimme tekemään erilaisia liikkeitä. Tältä osin treenit muistuttivatkin melko paljon kahvakuula-tuntia, eli toisin sanoen äijätreeneissä sai myös hikoilla kunnolla. Äijämäiseen tyyliin tunti lopetettiin tottakai kunnon hauis-ojentajatreenillä, jotta käsivarret olisivat varmasti pumpissa illaksi.

Parasta äijätreeneissä oli se, että kaikki harjoitteet tehtiin ensin yhdessä opetellen ja ohjaajan kannustaessa mukana. Monet liikkeet olivat sellaisia, ettei niitä tulisi yksin ilman ohjaajaa tehtyä, mutta tunnilla ne olivat todella hauskoja ja tehokkaita. Olen myös aina ryhmäliikuntatuntien (joilla en ole käynyt kovin monesti) jälkeen ajatellut, että kylläpä olikin mukavan rankka ohjelma, mutta silti tunneille ei tule lähdettyä vapaaehtoisesti. Ehkäpä äijätreenit tarjoaakin hyvän vaihtoehdon kaltaiselleni liikkujalle, joka kyllä nauttii yhdessä tekemisestä, mutta ei oikein viitsi osallistua millekään pumppitunneille kun on todennäköisesti ainoana miehenä paikalla. Äijätreeneissä ei myöskään tarvitse olla mikään aktiiviliikkuja, vaan se on loistava tapa esimerkiksi aloittaa liikuntaharrastus tai liikunnallisempi elämäntapa. Käyn tulevaisuudessakin mielelläni äijätreeneissä, mutta toivoisin, että jatkossa paikalle löytää moni muukin äijä!


Niko: Ryhmäliikuntako naisten hommia?


Minä pidän oman osuuteni lyhyenä, koska tosimies ei lue pitkiä tekstejä. Toivon, että Tahvo kertoi asiat jo hyvin alkuun.

Tosimies ei käy missään ryhmäliikunnassa. Se on jämpti. Ne on naisten homm
ia ne. En minä tee semmoista.

Tähän voisi kiteyttää pääajatuksen, joka voi vaivata aika montaa miespuolista ihmistä, minut mukaan lukien. Mutta entä jos olisi olemassa ryhmäliikuntatunti, johon naisilla ei ole asiaa? Kannattaisiko tällöin lähteä edes koittamaan millaista se ryhmäliikunta on? Mielestäni kyllä.

Itselleni jäi tunnista nimittäin tosi hyvä fiilis! Kaikenlaiset askeltikkaat sun muut olivat aika mukavaa vaihtelua normaaliin salitreeniin. Itse pidin siitä, kuinka tunti keskittyi monipuolisesti koko kroppaan, unohtamatta niitä aina niin tärkeitä hauiksia. Meno ei ollut äärivakavaa, mutta toisaalta ei myöskään löysäilyä. Hiki virtasi ja samalla tunnilla oli hieman ”erilainen” fiilis –  Ehkä se oli se äijämäisyys, ken tietää. Parempi, että käyt itse kokemassa!

Joka äijä ja ukko mukaan!

-Tahvo ja Niko

P.s. Äijät ei ota mitään fitnesskuvia treeneistä, eli saatte tyytyä arkistomateriaaliin miehekkäästä hauis- ja ojentajatreenistä.


Viikko 39: HJP, Hypi-Juokse-Punnerra – Perjantai 16:00 @Opistotie


Perjantain HJP-porukka ilosissa tunnelmissa tunnin päätyttyä!

SYKETTÄ-ohjaajamme Mari kävi viime vuoden lopulla Fit Out -kurssilla ja siitä innostuneena ehdotti, jos voisi alkaa ohjata Sykkeen liikkujille tänä syksynä tuntia, jossa treenataan kestävyyttä, lihasvoimaa, ketteryyttä ja liikkuvuutta. Eipä siinä muuta kuin tuumasta toimeen ja teimme Opistotien perjantain aikatauluihin tilaa Hypi-Juokse-Punnerra -tuntia varten. Tiukan työviikon päätteeksi liikuntasuunnittelija Saara päätti väsyneestä mielentilasta huolimatta ottaa tilanteen haltuun ja suunnata kulkunsa uutuustunnille.

Syyskuu on tiukka kuukausi SYKETTÄ-tiimille. Uusi kalenteri ja ilmaiset liikuntaviikot pyörähtää käyntiin, uusia käytänteitä testataan, ohjaajia perehdytetään, tarramyynti starttaa, monissa tapahtumissa käydään esittelemässä palveluja ja näyttämässä naamaa. Perjantaina fiilis oli kaikkensa antanut, mutta päätin kuitenkin lähteä hakemaan energiaa Marin HJP-tunnilta, enkä kadu hetkeäkään!

Aluksi teimme monipuoliset lämmittelyt kulkemalla Opistotien liikuntasalia reunalta reunalle erilaisilla tyyleillä. Matkimme eläimiä ja testasimme omaa liikkuvuuttamme – hiki nousi pintaan nopeasti ja lihakset lämpeni! Alkulämpän jälkeen vuorossa oli harjoituksia askeltikkaiden kanssa. Hetken aikaa kesti, että sai tikkaisiin tuntumaa, mutta ai vitsit että oli kivaa huomata miten nopeasti kehittyi eri askelkuvioissa ja nopeudessa. Tikkaiden pariin haluan pian uudestaan! Tikassetin jälkeen vuorossa oli tiukahko kuntopiiri, jossa teimme monipuolisesti liikkeitä kyykkyjen, lankkujen, punnerrusten, dippien ja vatsarutistusten muodossa. Liikkeet oli tutut ja selkeät, Mari piti huolta ajanotosta ja tsemppauksesta.

Luulin, että mulla ei olisi yhtään sellainen meininki, että jaksaisin hyppiä, juosta ja punnertaa, mutta kun tunti alkoi, energiatasot nousi ja muiden tekemisestä sai hyvää puhtia myös omaan treeniin. Musat raikasi, hiki virtasi kovaa, tunti sisälsi monipuolisen harjoituksen ja ai että oli bueno fiilis tunnin päätyttyä!

Ota taattu perjantaitunnelma haltuun Marin ohjauksessa HJP Hypi-Juokse-Punnerra -tunnilla jo ensi perjantaina! Ilmoittautuminen TÄSTÄ. Erittäin suositeltava tunti myös miehille. You gonna love it!

-Saara


Viikko 38: KEPPIJUMPPA – Tiistai 15:15 @Studentia


SYKETTÄ-tarran saatuaan Dream Teamin Hanna selaili syksyn liikuntakalenteria ja sieltähän löytyi jotain mikä tekee hyvää koko kansan niska-hartiakolotuksille ja jäykkyysongelmille: keppijumppa on vallannut SYKETTÄ-kalenterin tiistai-iltapäivissä!

Pakko myöntää, että aluksi jumpan olemassaolo herätti hiukan huvittuneisuutta mutta jäätävä kolotus juuri siellä niska-hartiaseudulla kannusti menemään jumpalle. Pidin myös kovasti siitä, että tunti pidetään aikaisin iltapäivällä klo 15.15, jää sitten illan muihin rientoihin mukavasti aikaa.

Jumpan meille veti ihanan aurinkoinen Esa, joka on kyllä omaa luokkaansa jumppaohjaajana. Esa osaa pitää hauskaa tunneillaan ja tsemppaa muutkin iloiseen meininkiin. Nostalginen ysärimusa ja vielä nostalgisempi keppi jumppavälineenä on myös omiaan tuomaan tunnille omaa fiilistänsä.

Keppijumppa tuntina on tosiaan kehonhuollollinen tunti ja ai että kroppa nautiskeli, kun teimme oikein syvälle lihaksiin meneviä venytyksiä sekä tasapainoharjoituksia. Aluksi tosin vieruskaverikin taisi kuulla, kun selkärankani rutisi jumejaan pois mutta tunnin lopulla liikkuminen oli jo sujuvampaa!

Tunnin jälkeen kropan valtasikin tietynlainen keveys ja kiputilat olivat selkeästi lievemmät – Päivät kun tulee kökötettyä tietokoneella opintoja tehden ja niska-hartiaseutu ei tästä tykkää ellei jumppaa.. Esan keppijumpasta voikin napata myös kotiin tehtäväksi liikkeitä aina opiskelu/työsessioiden välillä, jottei paikat jumiutuisi ja kroppa kipeytyisi. Harjan varrenkin saa kaupasta parilla eurolla! Mutta Esan tunnilta saa vetreiden lihasten myötä myös hymyn kasvoille.

Tätä kehon ja mielen hyvää fiilistä saa ylläpidettyä aina tiistai-iltapäivisin Studentialla koko syksyn ajan!

-Hanna


Viikko 37: PUMPPI – Maanantai 17:00, keskiviikko 17:00 ja lauantai 12:00 @ Opistotie


Pumpista pomppu syksyyn! Se fiilis, kun olet koko kesän urheillut lähinnä töissä, etkä pahemmin mitään ole vapaa-aikana saanut tehdyksi. Sitten pitäisi aloittaa taas jumppa ja ensimmäiseksi jumpaksi valikoituu pumppi. Noh, siis se fiilis: Ihan täysi kymppi!!

Pumppi jatkuu tänä syksynä saman ohjaajan kanssa kuin syksylläkin, ja saliin oli löytänyt tiensä moni pumppaaja. Uutta jumpan alussa oli ilmoittautumisen merkkaaminen. Toivottavasti uusi sanktiomenetelmä lähtee rullaamaan, jotta ne jotka eivät pääse paikalle vapauttaisivat paikkansa muille innokkaille. Pumppi on aikaisemman kokemuksen mukaan ollut aika suosittu ja paikat täyttyy aika nopeasti.

Pumpissa ideana on tehdä liikesarjoja tankoa ja levypainoja apuna käyttäen. Treenin aikana käydään hyvin läpi eri lihasryhmiä ja pumppi sopiikin hyvin lihaskunnon harjoitukseen. Olen tykännyt käydä pumpissa, sillä sieltä saa hyviä vinkkejä tangon ja levypainojen käyttöön kuntosalitreeneissä. Tunneille ei tarvitse ottaa mukaan kuin juomapullo, sillä tangot ja painot löytyvät paikanpäältä. Suosittelen myös ottamaan oman hikipyyhkeen, sillä tunnilla hiki virtaa varmasti!

Alkulämmittelynä käytiin liikkeitä läpi pienillä painoilla, samalla muistui liikkeet mieleen. Oman jäykkyyden huomasin heti! Rautakanki taipui juuri ja juuri maastavetoihin, onneksi joustoa löytyi sen verran, että jumpan edetessä kroppakin vetristyi kesäuniltaan. Koko tunti käytettiin tehokkaasti erilaisia sarjoja tehden. Koko kroppa käytiin läpi ja seuraavana päivänä tunsi tehneensä jotain. Mielestäni parasta pumpissa on se, että yksi liikesarja kestää yhden biisin ja biisit ovat hyvin valittuja, sekä erittäin usein mukaansa tempaavia. Tunti tuntuu lyhyeltä ajalta ja ajan kulun huomaa vain siinä vaiheessa, kun pitää tehdä askelkyykkyjä. Jospa tämäkin kesäpörriäinen alkaisi pikkuhiljaa herätä syksyyn jumppien ja pumppien myötä.

Nähdään jumpissa!

-Elli

Kommentoi